En areamätning är ett enkelt sätt att undvika areatvister

Om du någonsin hyrt en bostad, hus, lägenhet eller rum, och efter att ha bott där ett tag börjat fundera på om bostaden i själva verket är så stort som det utlovades har du kanske också varit delaktig i en areatvist. Kanske har hyresvärden varit lite väl generös när den angett boarean, och som resultat har du betalat för mycket hyra.

Eller kanske har du varit hyresvärd och hyrt ut baserat på en ungefärlig uppfattning om hur stort det är, för att sedan inse att där trots allt fanns ett par extra kvadratmeter som kunde ha dragit in några extra kronor. Priset på fastigheter är, trots allt, fortfarande på väg uppåt.

Vilken ände du än befinner dig i så lönar det sig att veta exakt vad det är du hyr eller hyr ut. Ett enkelt sätt att undvika ovisshet och framtida areatvister är att beställa en areamätning. En areamätning är med dagens mer avancerade mätteknologi, lasermätare och CAD-program, ett snabbt och exakt sätt att fastställa och få dokumenterat de exakta måtten på ett utrymme.
Gamla areauppgifter är i en stor del av fallen inte pålitliga, dels beroende på att dagens standard och mätmetoder är mer generösa och precisa än de traditionellt har varit. Medan nästan allt utrymme innanför ytterväggarna räknas som area finns det nya riktlinjer för vad i bostadens interiör som kan räknas till eller från boarean. Än idag finns många fastigheter som aldrig areamätts ordentligt.

En areamätning går snabbt och enkelt att utföra. Uppmätningen tar mellan 30 minuter och två timmar beroende på storlek, och utan att möbler eller inredning behöver flyttas eller att några andra förberedelser behöver göras. Få ett skriftligt och officiellt mätbevis på precis vad du har och undvik areatvister.