Tjäna pengar med korrekta mått

Ett flertal bostadsägare och bostadsspekulanter vet troligen inte att många bostäder i Stockholm är ett par kvadratmeter större än vad som anges i den officiella dokumentationen. De mätningar som gjordes en längre tid tillbaka är ofta felaktiga. En av anledningarna är att mätinstrumenten var mindre avancerade, men ytterligare en anledning är att den standard som reglerar mätningen har förändrats. Nuförtiden är mätstandarden mer generös. Konkret innebär det att sannolikheten är stor att en fastighet skulle kunna uppgraderas med någon kvadratmeter om en ny mätning skulle genomföras.

Kanske tycker man att en eller två kvadratmeter kan verka obetydligt. Vad man då ska tänka på är att i Stockholm är priserna väldigt höga per kvadratmeter. I Stockholms kommun ligger det genomsnittliga kvadratmeterpriset på runt 70 000 kr. I attraktiva områden eller i innerstaden kan det vara ännu högre. Alltså kan man tjäna stora pengar på areamätning.

Hur man tjänar pengar på korrekta mått

När folk försöker höja värdet på en bostad är det vanligt att de satsar på att till exempel renovera köket eller badrummet. Det kostar mycket pengar och tar dessutom lång tid. Sällan tänker de på att de först kunde provat ett enklare sätt.

De som areamäter och vinner en eller två kvadratmeter kan omedelbart höja värdet på sin bostad. Exakt hur mycket en areamätning kostar beror på bostadens storlek. För en liten lägenhet kommer det inte kosta mer än ungefär 2000 kronor. Till och med för en stor villa på 500 kvm kan man komma undan såpass billigt som 5000 kronor. Med andra ord är det en relativt blygsam investering för att potentiellt vinna kvadratmeter. Vad en kvadratmeter innebär varierar stort beroende på område, men i Stockholm handlar det i princip alltid om tiotusentals kronor och ibland om hundratusentals kronor.

Efter en areamätning får man ett mätbevis. Det är en viktig värdehandling som kan hjälpa en vid bostadsförsäljning, omförhandling av lån eller vid eventuella tvister som uppstår i framtiden. Tryggheten att ha korrekt dokumentation är också värt pengar.