Höj värdet på ditt boende med en areamätning

Har man sedan länge bott i ett hus eller en lägenhet som man kan allting om kan det låta onödigt att vilja genomföra en areamätning. Man vet ju att man bor på si och så många kvadratmeter så varför skulle man vilja syssla med något sådant? Svaret är att det finns många fördelar med areamätningar av sitt boende, inte minst då det kan höja värdet avsevärt.

Att göra en areamätning innebär att man anlitar en expert som med hjälp av den allra senaste digitala utrustningen kan mäta varenda millimeter i en bostad, till och med de mest svårtillgängliga vrårna. Efter detta har man exakta mått på huset eller lägenheten och man kan dessutom indela mätningen i vad som kallas för boarea, t ex sovrum, kök och vardagsrum samt biarea som inkluderar skåp, kakelugnar och garderober.

Mätningsresultaten presenteras sedan i dokument som man kan låta sin mäklare använda vid en eventuell försäljning, eller banken om man vill omförhandla sina bostadslån. Av erfarenhet vet man idag att de flesta areamätningar leder till att bostaden visar sig vara större än vad man tidigare trott, vilket i sin tur innebär ökat värde då man säljer en större yta. Anledningen är att man förr i tiden helt enkelt mätte allt med tumstockar och av förklarliga skäl fick man därför inte alltid med alla svåråtkomliga ytor i hemmet. Priset vid försäljning av bostad kan öka rejält genom att öka på några kvadratmeter och det kan vidare skapa ökat intresse från köpare som vill ha så mycket utrymme som möjligt. Skulle det i stället visa sig att man bor på mindre yta än vad man trodde kan man spara in pengar på det minskade taxeringsvärde som detta innebär.

Man skall heller inte underskatta värdet i exakta mått då det i framtiden gör att man kan undvika tvister med hyresvärden eller delägarna om hur stor yta man bor på. Det är också intressant att se hur ens lägenhet eller hus förändrats genom ombyggen och ändrade levnadsförhållanden. En mätning tar sällan längre tid av en timme och dokumenten är klara på ett par dagar.